COMUNICAT DE PRESA
Elevii Katalin Molnar si Richard Guarza, din clasa a VII-a, insotiti de doamna profesoara Daniela Buda, de la Scoala cu clasele I-VIII nr.5 Baia Mare, au participat la reuniunea de proiect scolar Socrates Comenius 1 JUNIOR INVENTORS. Intalnirea a avut loc in perioada 23-28 aprilie 2007 in localitatea Muş din Turcia.
Proiectul JUNIORS INVENTORS (“Micii inventatori”) este un proiect scolar Comenius 1, finantat de Comisia Europeana. Are ca scop cercetarea jocurilor si jucariilor pe si le inventeaza copiii pentru a-si petrece timpul liber. De aici titlul proiectului: “Micii inventatori”.
Proiectul se afla in primul an de derulare. Scoala cu calsele I-VIII nr. 5 din Baia Mare este coordonatorul European al proiectului. Ceilalti parteneri in proiect sunt scolile: 75. YIL KIRKÖY YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU din Turcia si Liceum Ogolnoksztalcace Umiejetnosci Tworczych (High School of Creative skills) din Polonia.
Grupul tinta al proiectului sunt copiii in varsta de 6/7-14/15 ani.
Produsele finale pentru primul an de proiect vor fi:o culegere de jocuri realizata de catre elevi din cele trei scoli, care va fi publicata atat in format de cate pe support de hartie, cat si in foemat electronic, pe website-ul proiectului; o colectie de jucarii realizate de micii invatatori; un e-group (junior_inventors@yahoogroups.com ), care faciliteaza comunicarea intre membrii echipelor de cercetare. Produse finale partiale pentru primul an vor fi website-ul proiectului(http://www.junior-inventors.com), blogul proiectului (http://junior-inventors.blogspot.com/), care sunt updatate periodic, si care vor fi finalizate doar la sfarsitul celui de al doilea an al proiectului.
Programul intalnirii a fost foarte bogat. In cadrul reuniunii au fost discutate urmatoarele activitati ce vor fi desfasurate in cadrul proiectului pana la finalizarea primului an de proiect, modalitatile de realizare a produselor finale, cu sarcinile specifice fiecarei echipe.
Delegatiile din Romania si Polonia, impreuna cu echipa gazda, au fost primite in mod official de catre autoritatea educationala locala (corespondentul Inspectoratului Scolar Judetean), unde s-a discutat despre sistemele de invatamant din cele trei tari.
La seminarul de prezentare a proiectelor Socrates, organizat de catre coordonatorul de proiecte internationale din Muş , domnul Ercan Mutlu, a fost prezentat si proiectul “Junior Inventors”. Au luat cuvantul domnul Rahmetulah Yakti, directorul scolii gazda, care a prezentat proiectele derulate in scoala din Turcia, doamna director Daniela Buda, care a prezentat proiectele derulate in scoala din Romania, domnul Michal Kulik, coordonator de proiecte in scoala din Polonia. La seminar au participat reprezentanti ai autoritatii locale, directori de scoli, personalitati locale, elevi, profesori si parinti.
Tot atunci a fost organizata o expozitie cu jucariile realizate de copii din cele trei scoli partenere.
Schimburile culturale s-au realizat prin spectacolul de dans realizat de catre elevii scolii din Turcia, prin gazduirea copiilor din Romania si Polonia la familii din localitate. De asemenea, arta culinara turceasca a fost un alt element de comparative intre culturile celor trei tari. Vizitarea unor obiective istorice si culturale au oferit prilejul de a discuta despre legaturile istorice dintre cele trei tari de-a lungul istoriei.
Vizitarea celor trei institutii de invatamant, scoala gazda, liceul pedagogic si o gradinita din orasul Muş, au prilejuit comparatia intre nivelul de dotare al scolilor din tarile partenere.
Si in domeniul lingvistic s-au realizat schimburi: pana la sfarsitul reuniunii, atat elevii, profesorii, cat si familiile gazda au invatat unele cuvinte si expresii din limba engleza si cele trei limbi nationale: turca, romana si poloneza.
Partea de metodica a utilizarii jocurilor la clasa a fost asigurata printr-un atelier de lucru organizat cu profesorii de engleza din zona, sustinut de doamna profesoara Daniela Buda. Atelierul de lucru a fost foarte apreciat de participanti si s-a convenit realizarea unui e-group care sa faciliteze schimbul de experienta si informatii intre profesorii de engleza turci si romani.
Wednesday, May 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment